Rólunk

Családi gazdaságunk bemutatás


A Szélessy Birtok 2002-ben kezdte meg mezőgazdasági tevékenységét.

Eleinte főként növénytermesztéssel foglalkoztunk, mára azonban az állattenyésztés is

szerves részét képezi a gazdaságnak.

Mindez 2003-ben kezdődött, 70 db Angus vemhes üsző vásárlásával.

Tenyészetünk megalakulásától kezdve a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők

Egyesületének tagja. Legfőbb célunknak a kezdetektől fogva azt tekintettük,

hogy a magunk által előállított takarmánnyal tudjuk felnevelni a tenyészetben

született állatokat illetve, hogy ezeket a jó minőségű, jó húsformákat mutató

állatokat Magyarországon értékesítsük, velük feldolgozott formában tudjunk

piacra lépni.

 

Természetesen mindez nem ment egyik napról a másikra. Folyamatos fejlesztéssel,

bővítésekkel és jelentős odafigyeléssel értük el azt, hogy jelenleg 230 anyatehén

és szaporulata adja az állományt. Emellett 2013-ban 24 db fecskehasú

mangalica kocasüldő vásárlásával, 5 ha szántóterület bekerítésével és kocaszálló

felépítésével mangalicatenyésztés is kezdetét vette. A Mangalicatenyésztők

Országos Egyesületének tagjai lettünk és fecskehasú fajtatiszta törzsállományt

alakítottunk ki. Egy uniós fejlesztés keretében 2 ha területen extenzív tartási körülmények

között 450 férőhelyes mangalica hízlaldát építettünk. Ma 79 kocánk

és 4 tenyészkanunk van.

 

A magyar kormány terveivel összhangban, a Darányi Ignác Terv keretein belül

elsők között építettünk Gércén vágópontot és húsfeldolgozót 2014-ben, így

mára értük el azt, hogy a saját terményeken nevelt állatainkat feldolgozott formában

tudjuk értékesíteni.

Nagyon büszkék vagyunk arrra, hogy a kezdetektől a sárvári Spirit Hotel beszállítói

lehetünk, idei évtől pedig a bécsi The Brickmakers Ale & Cider House

étterem étlapján is megtalálhatóak prémium kategóriás termékeink.

 

A vágásra szánt állatokat a legkisebb stresszhatás elérése érdekében közvetlenül

a hizlaldából hajtjuk a vágópontra. A levágott szarvasmarhákat- negyedelve,

a mangalicákat- félbe vágva 1-3 fokon előhűtjük. Ezt követően 24 óra előhűtés

után kerül sor a feldolgozásra, majd ismét 24 órás utóhűtés után igény szerint

vákuumcsomagoljuk, illetve szállítjuk a kész termékeket. Ezzel a technológiával

tudjuk biztosítnia, hogy áruink friss formában minél hosszabb ideig eltarthatóak

legyenek.