Családi gazdaságunk bemutatás
A Szélessy Birtok 2002-ben kezdte meg mezőgazdasági tevékenységét.
Eleinte főként növénytermesztéssel foglalkoztunk, mára azonban az állattenyésztés is
szerves részét képezi a gazdaságnak.
Mindez 2003-ben kezdődött, 70 db Angus vemhes üsző vásárlásával.
Tenyészetünk megalakulásától kezdve a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők
Egyesületének tagja. Legfőbb célunknak a kezdetektől fogva azt tekintettük,
hogy a magunk által előállított takarmánnyal tudjuk felnevelni a tenyészetben
született állatokat illetve, hogy ezeket a jó minőségű, jó húsformákat mutató
állatokat Magyarországon értékesítsük, velük feldolgozott formában tudjunk
piacra lépni.
Természetesen mindez nem ment egyik napról a másikra. Folyamatos fejlesztéssel,
bővítésekkel és jelentős odafigyeléssel értük el azt, hogy jelenleg 230 anyatehén
és szaporulata adja az állományt. Emellett 2013-ban 24 db fecskehasú
mangalica kocasüldő vásárlásával, 5 ha szántóterület bekerítésével és kocaszálló
felépítésével mangalicatenyésztés is kezdetét vette. A Mangalicatenyésztők
Országos Egyesületének tagjai lettünk és fecskehasú fajtatiszta törzsállományt
alakítottunk ki. Egy uniós fejlesztés keretében 2 ha területen extenzív tartási körülmények
között 450 férőhelyes mangalica hízlaldát építettünk. Ma 79 kocánk
és 4 tenyészkanunk van.
A magyar kormány terveivel összhangban, a Darányi Ignác Terv keretein belül
elsők között építettünk Gércén vágópontot és húsfeldolgozót 2014-ben, így
mára értük el azt, hogy a saját terményeken nevelt állatainkat feldolgozott formában
tudjuk értékesíteni.
Nagyon büszkék vagyunk arrra, hogy a kezdetektől a sárvári Spirit Hotel beszállítói
lehetünk, idei évtől pedig a bécsi The Brickmakers Ale & Cider House
étterem étlapján is megtalálhatóak prémium kategóriás termékeink.
A vágásra szánt állatokat a legkisebb stresszhatás elérése érdekében közvetlenül
a hizlaldából hajtjuk a vágópontra. A levágott szarvasmarhákat- negyedelve,
a mangalicákat- félbe vágva 1-3 fokon előhűtjük. Ezt követően 24 óra előhűtés
után kerül sor a feldolgozásra, majd ismét 24 órás utóhűtés után igény szerint
vákuumcsomagoljuk, illetve szállítjuk a kész termékeket. Ezzel a technológiával
tudjuk biztosítnia, hogy áruink friss formában minél hosszabb ideig eltarthatóak
legyenek.